26.5.14

Hedersvåld: universal eller lokal?


Lars ÅbergEduardo Grutzky skriver i sina bok om Heder och Samvete att en ny form av heder har uppfunnit i Sverige i senaste decennierna  och det är (1):

Saken är att de två författare har inte fattat att en fenomen är inte specifik utan att det kan vara en general eller universal men kan ha den lokala specificering i sig. Heder som massor andra sociala frågor eller koncept har dem ömsesidiga aspekter vilket kan variera enligt en kultur, ett land, en region eller en religion.   
Min uppfattning är att heder är inte nytt i Sverige och inte gäller bara muslimer eller Mellanöstländerna däremot gäller till alla våld mot kvinnor och även homosexuella som visar inte lojaliteten till den gamla, traditionella och samt förstelnad strukturer inom familj men det kan framträdes i olika slags av sociala sammanhang antingen i individuella/stjärna familj eller sociala nätverk inom en klan eller extensiv familj. 
Nämna heder i det här formulering som dem författare har överdrivit är inte sanningen utan att en uppförstoring där befinner sig något annat tanke som är lite främlingsfientlighet eller xenofobi speciell när överdrivet eller fobin knuttar med maffia som är helt overkligheten.
Vissa undersökningar visar att sedan fyra år tillbaka har Aftonbladet räknat samtliga fall då en kvinna dödats av en man eller exman i Sverige under 2000-talet och det har samlat 219 dödade kvinnor via en hedersvåld med en individuell/lokal form (2).
Tyvärr med olika åsikter och mål, varieras definitionen gällande "våldet mot kvinnor" enligt olika kultur eller religion oavsett det befinner sig i o/lika anledningar till ex. heder, fördom, otrogen, sveket och mm. 

---------------------------------------------------

Inga kommentarer: