18.6.14

Ett feministiskt Forum utan män!


Nordiskt Forum Malmö 2014 (1) var den största feministisk evenemang i senaste talet i nord av Europa som har försökt utmana dominanta maskuliniteten i samhälle. Det vill säga att förstoring av kvinnors frågor och betona på kvinnors rättigheter i patriarkalisk strukturen var i princip inriktad på en jämställdhetsperspektiv. Detta innebär att män och kvinnor ska ha samma möjlighet och inflyttande och inga får verkan ignorera enas rättigheter eller övervärdera andras skyldigheter.



I Nordisk Forum kan en se olika perspektiv som behöver funderas:
  • Majoriteten var kvinnor och bara få män deltog i rörelsen vilket innebär att män visar inte sina intresse att dela sina makt och möjligheter med kvinnor.
  • Majoriteten var kvinnor vilket kan tolkas att Forumet har ignorerat mäns roll i rörelsen och hela jämställdhetsintegrerings process.
  • Flesta av talare och arrangörer i Forumet var kvinnor och flesta av dem hade fokuserat och adresserat kvinnor och inte män i sina tal.
  • Flera program, musik och nöjes planeringar har spridit en kränkande attityd samt har försökt utsätta män på en diskriminerande position.
  • Forumet har visat en gender rasistisk eller sexistisk orientering vilket var väldigt diskriminerande för män. Jag som som jobbar för jämställdhetsintegrering  har känt mig ibland ensamma och samtidigt utsatt så att upplevde mig utanför.
Jag tror att avskiljning mellan kvinnor och män i samhälle återskapar en o-fredlig och ojämlik struktur som förhindrar en jämställd demokrati i samhälle. Dekonstruktion av normerna får ej skapa nya normer som baseras på antingen ojämställdhet eller ojämlikhet. Enligt Raewyn Connell, en av Forums huvudgäst måste män involveras i jämställdhetsarbetet .. och mer stöd måste ges till män som utmanar normen och som vill ta lika stort ansvar för barnomsorg.(2).


-------------------------------------------------
  1. Nordisk Forum 
  2. Mer stöd måste ges till män som utmanar normen

Inga kommentarer: