20.11.14

Förkommen barndom och barnkonvention!

Idag är 25 årsdag efter det att FN ratificerade Barns konvention vilket handlar mest om att alla människor under 18 år räknas som barn. Utifrån konventionen har alla barn liknande rättigheter och ska behandlas samt värderas likadana. 
Barndom som ett nytt begrepp innebär att alla barn har rättigheter att leva och vara som barn under sin barndom utan vuxens förtryck för att barn ska bli vuxen så fort som möjligt.
Ensamkommande flyktingbarn som har flyttat till hela Europa speciell Sverige i senaste år är en del av de barnen som aldrig har upplevt sina barndomar vilket kallas ”förkommen barndom”. Förkommen barndom mellan de flyktingbarnen är en generell egenskap.
Under krig, tving flytt, papperslöshet, gatulivet, barnarbetet, ensam resa och ensamheten riskerar flyktingpojkarna sina liv mer än flickorna. Föräldrar undviker att skicka i väg sina döttrar på grund av hedersfrågor. Unga pojkar utsattas på olika sexuella våld och trakasserier när de lämnar sina familjer och antingen bor i gatorna eller lämnar sina länder till några andra länder för att bygga om trygghet för sig själva och sina familjer.
Min uppfattning om flyktingbarns bakgrund i sina land visar att:
  • Barndomen i deras länder definieras baserad på ett biologiskt perspektiv vilket innebär att när ett barn får fertilitetsmöjlighet och blir mogen räckans det plötsligt som en vuxen och bör ta olika ansvarig.
  • Flickor och pojkar gifter sig tidiga och via tvångssätt. Finns några tonåringar som kan vara singlar och sociala tryck tvingar de att gifta sig så fort som de kan.
  • Barnarbetet är en vanlig roll till alla pojkar utanför hemma och till alla flickor i hemma. Jobba och tjäna pengar, skapa familj, resa på sitt knä och bli självständigt är en betvingad väg som flesta av pojkar ska ta sig i. Flickor också ska lära sig att laga mat, skapa barn och ta hand om sina makar och barn, städa, diska och samarbeta på vissa gemensamma arbete som makar eller fäderna kan kräva det.
  • Sexuell utnyttjning mot pojkar och flickor är ganska vanlig. Flera av flickor via tidigt äktenskap har upplevt våldtäkt via sina äldre makar.
  • Många unga pojkar har ambivalenta sexuella läggningar och inte kan identifiera sina känslor.
  • Utan föräldrar, tilltron, värde, trygghet, tak på huvudet, säkerhet, jobb, sexuell trygg, socialt nätverk, skola, vård och omsorg, inga av afghanska barn under 18 år gammal har upplevt barndomen. Förkommen barndom är ett stor och unikt fenomen som ligger bakom av ensamheten.
  • Flesta barn får en ny chans att uppleva om sina barndomar även i tonåringstid under resocialisering i nytt samhälle efter sin flytt.
Efter 25 årsdag av barnkonvention ser man fortfarande att fanns miljoner barn i hela världen runt om kring oss att lever i osäkerhet, sjukdom, otrygghet, utan föräldrar, utan land, utan papper mm (se UNICEF). Dagsläget behöver alla barn speciell ensamkommande mer stöd. Ge chansen till ett bar att uppleva sin barndom är ett steg fram och dittills som finns flertal barn som sitter i fara mellan att dö och liv kan inte man leva i lugn och ro. Barn rättigheter är framtidens grundläggande säkerhet.

Inga kommentarer: