20.3.16

Hur har det gått för ensamkommande barn unders senaste decennium?

Har ni tänkt på hur många ensamkommande som har klarat sina studier och lyckats komma in i universitet fr.o.m. det att de har fått uppehållstillstånd? Har ni funderat på antalet nyanlända barn som har hittat jobb och kommit in i arbetsmarknaden? Eller har någon forskat om att ta reda på hur många ensamkommande barn som har lyckats att anknyta med sina familjer och lämna ensamhetsloppet efter ett tag? Vad har hänt med våra ensamkommande barn under det senaste decenniet?
Från och med 2006 har antalet ensamkommande flyktingbarn som har anlänt till Sverige utökat [1]. Oavsett hur antalet har gått upp, är det viktigt att de nyanlända barnen ska få fungerande insatsningar för att kunna utveckla sig regelbundet och få möjligheten att integrera sig i samhället. De flyktingbarn som är minderåriga, placeras på HVB hem och bor där tills de fyller 18 år därefter flyttar de till utsluss lägenheter tills de blir 21 år gamla. Under hela den här uppväxtprocessen har socialstyrelsen ett stort ansvar om hur ensamkommande barn kan klara sig utifrån BBIC[2].
Ensamkommande barn som flytt från sina länder och anlänt till Sverige har någorlunda gemensamma förutsättningar. De flesta av flyktingbarnen har inte upplevt sin barndom och de har inte heller haft möjlighet att gå i vanliga skolor. Majoriteten har inte bott med sina föräldrar och vissa har aldrig sett sina pappor. Flertalet ensamkommande barn har upplevt en ”dubbelmigrant” position och har inte kunnat skapa sociala nätverk och relationer under sina barndomsliv. ”Ensamheten” är den problematik som kan befinnas hos flyktingbarn[3].
Nu har det gått ungefär 10 år fr.o.m. det att ensamkommande barn anlände i landet. Under de senaste åren har mer än 40 tusen nyanlända barn kommit till Sverige och de har börjat växa upp i samhället. Alla barn ska gå igenom och få respektive resurser gällande BBIC, detta bestående av sju behovsområden: hälsa, utbildning, känsla och beteendemässig utveckling, identitet, familj och sociala relationer, socialt uppträdande och förmåga att klara sig själv[4].
Den största frågan gällande ensamkommande barn idag är hur barnen de senaste åren har utvecklat sig och vart ensamkommande barnen har kommit i sin process. Som det ser ut nu, så har ingen forskat om hela processen; hur flyktingbarn har lyckats utveckla sig under sin uppväxtperiod utifrån de kriterier som står i BBIC:s  beskrivning. Forskningen ska handla om att genomföra en ”trend studie”, metoden kommer att undersöka hela livscykelprocessen som ensamkommande barn har gått igenom under tiden som de har fått uppehållstillståndet tills dess att de fyller 21 år.
Syftet med forskningen är att analysera hur nyanlända barn har utvecklats och integrerat sig i samhället. På andra sidan kan forskningen visa hur alla investeringar uppnått målen. Skalen i forskningen ska ingå olika mätbara kriterier utifrån BBIC:s triangel. Jag håller på att skicka förslaget till respektive avdelning och påbörja undersökningen om jag får möjligheten.
Nu har jag idén/frågan med mig och jag väntar på någon som har respektive ansvar att höra av sig sen börjar jag bygga upp systemet som kan mätta och utvärdera verksamhetens åtgärd. Finns någon som kan hjälpa mig utföra iden, kontakta mig gärna.
———————————————————

Inga kommentarer: