15.10.17

Problematiken hos godmanskap och integration

De senaste åren som jag har jobbat med godmän till barn och tonåringar utan föräldrar, har jag upptäckt flera brister gällande godmanskapet, som kanske överförmyndare kan fundera lite på om hur viktigt det är att stödja nyanlända barn och att integrera sig i samhället. Utan ett fungerande godmanskap som kan vårda barn, kan inte nyanlända barn lyckas utveckla sig i samhället, och i slutändan blir den sociala kostnaden ännu dyrare än att utbilda godmän och anställa flera som är intressera d och är kunniga.

Nedan kan ni se olika brister som kan finnas inom vårdnad/godemanskapet:
  • Ta emot flertal godmanskaps uppdrag för barn utan att hinna, är den första problematiken som inte ger möjligheten till godman att hinna ta sitt ansvar tillräckligt och utföra sina uppgifter.
  • Icke tillgänglighet är ett stort problem med de flesta godmän som inte är tillgängliga vid behovet av barn och HVB personal.
  • Icke kunnighet är en annan brist som visar att en del av godmän inte kan utföra sina uppgifter dvs. kommunicera med vissa myndigheter och införa en del administrations arbete kring sitt barn.
  • Utan kunskap dvs. en stor del av godemän vet inte sina mandat och uppgifter samtidigt vet inte de andra som jobbar runt om kring barn vad godemanskapet innebär och vilka gränser man kan sätta på sina förväntningar.
  • Dålig på språket är en annan punkt som saknas i kontakt med en del av godeman som är i kontakt med barn och folk runt kring barn. I det här sättet blir mycket misskommunikation mellan godeman och respektive sociala krets.
  • Dålig förebild: En del av godeman inte kan vårda varken sitt beteende eller sitt utryck och då blir det väldigt svårt att arbeta med barn i hens uppväxtprocess. Det finns godemän som presenterat sig som Taliban (på skoj sätt) när hen träffat sina barn och behandlingsassistenter på HVB eller godeman som berättar till sitt barn att hen tjänar 1200kr per timme då hen inte hinner komma på besök när barnet önskar!
  • Dålig attityd mot sina barn och nyanlända tonåringar är en annan defekt som vissa godemän utrycker i kontakt med sitt barn och de andra folken kring barn. Det finns godemän som tycker att nyanlända barn utan föräldrar är bortskämda, bedömer deras ålder och uppfostran mm.
  • ”Money is first” är den främsta anledningen som vissa av godemän bryr sig om och räknar godemanskapet som ett jobb för att tjäna pengar och det vet överförmyndare också.
  • Sekretess fattas inom arbete med en stor del av godemän som har flera barn dvs. de sköter inte sina tystnadsplikter som de ska sköta dem.
  • Dålig ekonomihantering är ett annat problem som det har upptäckts genom antingen att barn eller behandlingsassistenter som jobbar med godemän, dvs. ungdomars dagersättningar samlas i godemanskonto och ingen har koll på de summor av pengar som sätts in på deras konto speciellt när antalet barn ökar.
Jag kan lägga till en del andra brister också i den här listan vilket innebär en stor utvärdering inom godemanskapet som är en stor utmaning i hur ett barn utan sin familj kan komma in i samhället på ett fungerande och effektivt sätt.

Inga kommentarer: