12.6.09

Fritt val i Iran: Semi demokrati!

När Ledaren godkänt kandidaterna, kommer Demokrati!
 
Alla ropar efter sanning. En del också efter demokrati – i enrum. Någon verklig demokrati kan iranierna inte rösta fram i presidentvalet på fredag (12 Juni 2009) .
Men många hoppas på förändring (sydsvenskan).
Demokrati är valvill innan valfal. En sanningsbild av demokratier i världen kam man se här som visar mer än häften av världensfolket bor i icke demokratier länder. Många demokratier har demokrati men efter en minoritetsmakt t.ex. militantmakthavare, rasgrupp, religiösledare eller ideologisk fraktion. Å andra sidan, demokrati är manipulerad koncept och mekanismen som spelar med folketröst. Iran är mellan dem andra länderna som har den här sätt demokrati!
 
Sverige är en av världens mest stabila demokratier. Utvecklingen mot demokrati började redan 1809 när en ny grundlag ersatte det tidigare enväldet med ett konstitutionellt styre.
sifo1.gif
Källan:Tacitus
Det finns många sätter av demokrati. David Held skriver om Models of Democracy där registrerar alla befintliga demokratier som finns i världen. Iran och Sverige har långa avstånd på den här sidan men de två kallas sig en Demokratiland!
 
---------------------------------------
 
Frågan:
Vad innebär demokrati i 70 talet och nu tiden 2009? Förändras demokrati betydelse och faktorer som bevisar att det har en statisk syftar?
..
..
 

Inga kommentarer: