25.1.14

Intersektionalitet, som en metod!


Intersektionalitet är ett begrepp inom genusforskningen som beskriver hur kön samverkar med andra sociala kategorier/konstruktioner som exempelvis sexuell läggning, etnicitet, ålder, trosuppfattning, social klass och funktionshinder, för att sedan bestämma vilka skillnader som finns mellan den sociala situationen för kvinnor och män.
Det handlar även om att vi som är likvärdiga, inte sitter i samma sits.  Jämställdhet i det här fallet kan skiljas beroende på vilka glasögon man tittar från. Sverige är enligt flertal rapporter ett av de mest jämställda länderna i världen, men ändå är befolkningen inte tillräckligt jämställd när en invandrare jämförs med en som födde i Sverige. 
Detsamma gäller jämförelsen mellan funktionsnedsatta eller äldre människor med ungdomar.  Människors erfarenheter, identiteter och möjligheter skapas utifrån en rad olika sociala positioner i samhället, positioner som inte kan förstås oberoende av varandra.
Vi är alla bärare av olika kännetecken så som hudfärg, kön, sexualitet, etnicitet, klasstillhörighet mm som påverkar hur vi uppfattar oss själva och blir bemötta som kvinnor, män eller med någon andra sexuell läggningar.
Det är väldigt viktigt att ha en intersektionell bild framför oss när vi vill göra analyser speciellt med fokus på jämställdhet och genusbaserade perspektiv. Denna metod att använda ett intersektionellt perspektiv skapar en stor möjlighet för oss att fundera på hur olika maktordningar samspelar inom jämställdhetsintegrering.
Utifrån detta perspektiv kan en funderar på synen på att invandrarkvinnor har mindre möjligheter att komma i arbetsmarknaden jämfört med de kvinnor som är födda här i Sverige samt på synen att utlandsfödda kvinnor lider av mindre jämställdhet i samhället.



Inga kommentarer: