1.7.13

Snabbskilsmässa och nya möjligheter :-)

I Danmark är en skilsmässa inte längre bort än några klick på datorn. En ny lag från den 1 juli innebär att gifta par kan hoppa över den betänketid på sex månader som annars gäller för dem som vill skilja sig. Nu går det att ordna skilsmässan över nätet med hjälp av ett bank-id - och därmed slippa betänketiden.

Förändringen oroar företrädare för föreningen Danske familjeadvokater - det går för fort, anser de. Många behöver tid att tänka igenom en skilsmässa. Det visar inte minst siffrorna som säger att var femte par som separerar sedan inte skiljer sig. Se här! 
---------------------------------------------
Frågan:
Denna nya lag har inte visat sina effekterna då det är svårt att bedöma hur det fungerar i framtiden. Men man kan förställa att:
  1. Det blir mindre bråk, belastning, stress och tveksam när man bestämmer att skilja sig på en gång utan återknytning.  
  2. Det kan förebygga oklara och tidig ansökningarna mellan par för att den nya lag ger inte chansen att man kan ångra sig då folk blir mer konservativa. 
  3. Folk vågar gifta sig mer när de kan se att skilsmässan är inte så svårt och jobbig samt det tar inte så lång byråkratisk tid. 
  4. Det kan förebygga hemvåld, våld mot kvinnor, våld mot barn och slutligen sprida fredliga skilsmässan. 
Varför är vi så rädda att familjestruktur kommer att förändra sig och försvinna under korta tiden i framtid? 

1 kommentar:

Jonas Carlsson sa...

Problemet som kan uppstå är väl just att vi tar ännu mindre allvarligt på giftemålet, så vi väljer partner med mindre omsorg - vilket ökar chansen ytterligare att förhållandet kan utveckla sig dåligt. Det kan vidare ställa till problem ifall någon gifter sig med någon annan för att kunna kräva denna på pengar vid en skilsmässa. Så allt har för- och nackdelar.