9.12.14

Gender gap 2014: Sverige är första men inte den bästa!

Global Gender Gap Report för 2014 visar att Sverige äger den fjärde platsen av 142 länder i hela världen sedan sex år tillbaka. Rapporten är baserad på fyra områden som inkluderar ekonomi, politik, utbildning och vård.  Fast har Sverige väldigt varierande rankningar enligt vartenda kriterium när en går genom respektive detaljerad siffrorna.
  • Enligt resultatet gällande ekonomisk möjlighet och delaktighet utifrån kön sitter Sverige i 15:e plats efter flertals länder som t.ex. Island, Finland, Norge, Danmark, Filipin, Nya Zeeland, Nederländerna, Frankrike, Kanada och många andra länder. Samtidigt visar andra indexen gällande arbetskrafts delaktighet utifrån kön att Sverige sitter i 13:e plats vilket innebär att 78 kvinnor jobbar i jämförelse med 82 män. På andra sidan visar statistikenatt enligt lönefördelning för samma jobb utifrån kön har Sverige en låg rankning med 71 vilket utpekar att kvinnor får 68 % andel av mäns lön. Utifrån indikatorn lagstiftare, högre tjänstemän och chef positionen ligger Sverige i 44:e rankningen vilket betyder att män har 65 procent av respektive positionen i jämförelse med kvinnor med 36 enheter.
  • Resultatet gällande utbildnings tillgänglighet visar att landet ligger i 43:e. De andra skandinaviska länderna till ex Danmark, Finland, Norge, Island och många andra liksom USA, Egypten, Chili mm ligger framför Sverige. Läskunnighet mellan olika könen i Sverige är likadana, men registrering i de grundläggande skolorna är inte jämna emellan flickor med 99 och pojkar med 100 procent då Sverige sitter i 76:e rankningen.  Registrering i hög studie skolor visar Sveriges plats i 81:e rankning fast indexen är väldig hög med 93 procent för båda könen. Siffrornavisar att avgångna elever från gymnasiet efter könsfördelningen får mer än 60 procent av eleverna i 2012/13 är 76 procent för kvinnor och 38 procent för män.
En helanalys utifrån statistiken visar att utbildning är den grundläggande anledningen för den icke jämställda arbetsmarknaden i Sverige som man kan se på jobbpositioner, lön och inkomst. Statistiken visar att mer än 90 % av vissa områden i gymnasieval till ex teknisk, fordon, el, industri är främst valda av män. På andra sidan är mer än 80 % av områden i gymnasieval främst valda av kvinnor exempelvis hantverk, omvårdnad, handels och administration. I samband med de gymnasieval och därefter universitetsstudier får männens val mer lön och inkomster i jämförelse med kvinnors val. I slutet kan en beskriva att en icke jämställd arbetsmarknad är baserad på en icke jämställd utbildning som förankrar sig i maskulinitetens normer i samhället.  Jag kan uttrycka mig då att Sverige är en av de första länderna i jämställdhetsperspektivet men är inte det bästa

Inga kommentarer: