18.1.15

Våld i nära relation: männens roller

Offer av våld mot nära relation har oftast ett kvinnligt ansikte men det här sätt av våld har en manlig bild också
Nationella undersökning från 2014 visar att risken att utsättas för våld av närstående är störst för kvinnor, vid en dryg tredjedel av misshandelsbrotten mot kvinnor var gärningspersonen en närstående.  Resultaten med 13 000 svarande, bekräftar att kvinnor är överrepresenterade bland de som utsätts för hot, trakasserier och sexualbrott. Rapporten uppskattar att minst 36 000 våldtäkter sker varje år, det vill säga 100 stycken varje dag.
Beräknat på befolkningsstatistik för år 2012 från SCB skulle det handla om närmare 200,000 barn som har upplevt våld i hemmet, varav hälften upplever det ofta. Begreppen innebär alla systematiska kränkningar och förödmjukelser, försök att inskränka friheten, hot, trakasserier, misshandel, grov misshandel. sexualbrott och grova sexualbrott.
Resultaten visar bland annat att 46 procent av kvinnorna och 38 procent av männen någon gång hade varit utsatta för allvarligt sexuellt, fysiskt eller psykiskt våld. Det var betydligt vanligare bland kvinnor än bland män att ha drabbats av allvarligt sexuellt våld och allvarligare psykiskt våld, både i barndomen och i vuxenlivet. Var femte vuxen kvinna i Sverige och var tjugonde man har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld.
Under 2012 anmäldes 28 254 fall av misshandel mot kvinnor i Sverige och i majoriteten av de är förövaren en person som kvinnan har någon form av relation till. Cirka 17 kvinnor mördas varje år av en närstående man i senaste åren har öppnats flera kvinnors kriscentrum där staten tar emot alla utsatta flickor, kvinnor och barn.
Frågan är att hur länge ska vi bara fortsätta satsa på att skydda kvinnor som är utsatta i våld via sina män? ska vi inte börja satsa mer på männens värld och värderingar som återskapar våld mot sin familj? Låter det inte ekonomisk samt förebyggande att planera olika grundläggande utbildningar för unga och vuxna män som är och kan vara inblandad på olika våld i nära relationen? Familjens struktur i de flesta våldsamma fäll gällande våld mot kvinnor i nära relation har fortfarande en kollektiv och maskulinitet maktordning vilket ger mer utrym till män att bestämma över sina kvinnor i sina nära relationen

Inga kommentarer: