8.3.15

Könsmaktsordning i Malmö Stad på 8 mars 2015!

Könmaktstruktur Malmö kommun
Ett kort överblick på hela arbetsgruppen inom Malmö stad speciellt i jämförelse mellan anställda och ledningsgrupp visar att under det senaste året 2014 har Malmö stad en riktig könsmaktsordning mellan hela arbetskraften. Statistiken framhåller att majoriteten emellan alla anställda i Malmö stad är med 66 procent kvinnor i jämförelse med manliga anställda som bara är 34 procent.

Proportionen emellan cheferna sjunker till 47 procent hos kvinnor medan männen med 53 procent tar mer plats. Skillnaden mellan den maktordning förstärks ännu mer när kvinnors roll på ledningsgruppen faller kraftigt till 22 procent medan proportionen hos manlig högre chefer ökar till 78 procent.
Statistiken maktordning malmö kommun

Statistiken om könsmaktsordning i Malmö kommun
I den här könsbaserade hierarkin inom Malmö stad innebär det att kvinnor tar mer ansvar över sina jobb men har dock inte samma möjligheter och inflytande över sina jobb och samhälle.

Om vi undersöker maktstrukturen i samhället under dåtiden hade män mer hegemoni över familjen- samt samhället, i dagsläget kan man fortfarande se att vårt samhälle fortfarande styrs via manliga tankar och struktur där maskulinitet håller fortfarande sin maktordning.

I det här könsmaktsystemet kan det inte utvecklas demokrati som är baserad på att alla har liknande makt och inflytande. Detta kan visa mer den icke-jämställda och diskriminerande maktstrukturen, när man undersöker i detalj finns det en stor möjlighet att utländska kvinnor har i jämförelse med övriga kvinnor mindre inflytande av makt inom Malmö stad.

Teoretikerna R. Connell urskiljer den hegemoniska maskuliniteten som representerar det dominerande manlighetsidealet samt den marginaliserade maskuliniteten som uppstår i skuggan av andra maktordningar.
-----------------------------------------------------------------------
2. Connell, R. W. (1995). Masculinities. Berkeley, CA: University of California.

Inga kommentarer: