13.2.14

Vi äter inte längre ”frukost”!


Det var länge sen som bara frun serverade kosten på morgonen. I senaste århundrade som frukost längre. kvinnorna i Sverige kunde få jämställda roller i samhälle med män, dukar fram båda män och kvinnor kosten på morgonen och det kan man inte benämna den frukost längre.

Språket är ett verktyg för att skapa en kommunikation mellan människor i samhället med olika kön. Språket speglar uppdelningen mellan kvinnor och män i samhället genom social konstruerad bakgrund med könsuppdelning. Språket speglar samhälles normer och värderingar varför det ska förändras under tiden och utvecklas stadigvarande.

När någon (istället av man) kollar på ordhistoria upptäcks att det finns flera ord och uttryck som är baserad på könsuppdelningar (man, människan, mm). Genom språket reproducerar olika sociala begreppen samt kulturella symboler och i det här sättet rekonstruerar gamla normer, tankar och känslor med stereotyper.

Via jämställdhets glassögonen kan en (inte man!) kritisera alla nuvarande normerna och värderingarna som är grundad på könsuppdelningar. I det här aspekten utvecklar språket med samhället som håller på att anpassa sig med de nya normerna samt respektive förändringarna.

Språket berör verkligheten i andra sidan. Kulturella föreställningar och symboliska kapital (enligt Bourdieu, P.) göms i språket så länge att orden eller uttrycken används. Så länge de språkliga formuleringarna finns, kan de kulturella föreställningarna existeras vidare. De kulturella symbolerna kan influera också på att hur vi människor samspelar med varandra.

I vissa språket fanns inte könsuppdelat pronomen som han och hon på svenska och det har sina fördelar samt nackdelar när det gäller jämställdhet. Det var ett tag sen att det har kommit ny tanken fram om att hur en kan skapa ett neutralt pronomen som Hen vilket pekar inte på kön. Bokstaven H i Hen är en kombination av han och hon, ochen i dessa betonar på enheten. Genom hen och henom kan man ta bort könsskillnader i olika sammanhang som inte brukar uppdelas det.

Ska vi inte fundera lite om vårt språk och redigera det enligt nya perspektiven i samhället?

3 kommentarer:

Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) sa...

Kanske vore en idé om du kollade lite på ordens historia och ursprung. "fru" i "frukost" står inte för "maka", utan är besläktat med tyska "früh" för tidig. Både "fru" och "früh" vilket går tillbaka till "vrō" i en gammal form av tyska. Frukost betyder alltså "tidig kost" och har inte ett smack med någons kön att göra.
Likaså har "man" ursprungligen inte med könet att göra, utan betydde ursprunligen människa. Så att byta ut "man" mot "en" för att "man" skulle vara könstbestämt är rena dumheterna. Dessutom är pronomet "man" och substantivet "man" (penisförsedd människa) i grunden två olika ord och har inte mer gemensamt än "vind" (under taket) och "vind" (blåst).

Unknown sa...

hahahaha! Ni ignorant Left-wing nutters skapar stundom stor humor, när ni försöker politisera språket. Har herr Tayefi hört talas om Svenska Akademiens ordbok över svenska språket? Läs den! Den är mycket informativ och lärorik!

IranSSF sa...

Absolut har ni rätt om förklaringen gällande ordet. Syftet att skriva inläggningen var att bara väcka tankar att hur jämställdhet kan spridas iväg även i våra fantasi och ohistoriska meningen av vissa uttryck och ordformulering.